Párer Kert
Kertépítés - Kertfenntartás
Üdvözlöm a Párer Kert oldalán!
Lorem ipsum

Pázsit felújítása

Az emberek többsége a kertjük legegyszerűbben fenntartható részének a gyepesített területeket tartja. Sajnos ez nem igaz, mivel egy magas minőségű pázsit létrehozása és későbbi fenntartása komoly szakértelmet kíván.
Gyakran keresnek fel azzal, hogy a nemrég lefektetett gyepszőnyeg egyre sárgul és sűrűségéből is veszít. Ez az esetek többségében a helytelen fenntartásból ered.
Szakszerűen végzett ápolási munkákkal, még az egészen extrém esetekben is visszaállítható egy az eredetihez közeli állapot.


Vakondháló fektetése - Miért?

Véleményem szerint a gyönyörű pázsit megszállottjainak legnagyobb ellensége a vakond. Távoltartásuk rendkívül sok fejtörést okoz a kerttulajdonosoknak.

Mivel a közönséges vakond hazánkban védett állat forgalomban csak riasztáson alapuló szerek és eszközök kaphatóak. Tapasztalatom szerint ezek hatásosnak nem nevezhetőek.

Egyetlen mód a távoltartásukra a füvesítést megelőzően vakondháló fektetése.
Gyepszőnyeg fektetésekor közvetlenül a gyeptéglák alá helyezhető.

Magvetéskor jóval nagyobb munkaigényt kíván az elhelyezése, mivel ebben az esetben a talaj szintjétől kb. 10 cm mélyen terítjük le.
Fektetéskor nagy gondot kell fordítani az átfedések meglétére és a széleken való felhajtásokra.


Imperata cylindrica ’Red baron’ – Vörös alangfű

Véleményem szerint ez az egyik legmutatósabb díszfű, nagyon jó választás, ha egy pirosas színfoltot szeretnénk varázsolni kertünkbe vagy akár teraszunkra. Méltatlanul mellőzött dísznövény, aminek oka az lehet, hogy igazából egy mocsári növényről beszélünk. Ennek ellenére a tapasztalatom az, hogy egy kötöttebb nem túl nedves ágyásban is megállja a helyét. Amennyiben biztosra akarunk menni érdemes cserépben nevelni, amit egy nagyobb dekoratív és vízhatlan dézsába rejtünk, úgy hogy azt vízzel töltjük addig amíg a kisebbik cserepet ellepi a víz.


Ágyásszegély műanyagból

Szegélyekkel általában ágyásokat választunk el a füves területektől. Azon túl, hogy esztétikai értéke van, nem engedi az ágyásban használt talajtakaró anyag (kavics, mulcs) fűbe kerülését sem. Anyagát tekintve műanyag, fa, beton vagy valamilyen kő elemeket használhatunk. Véleményem szerint érdemes beton vagy kő elemeket használni, mivel a fa és műanyag elemek élettartama rövidebb. Egyetlen esettől eltekintve, amikor az elkészült szegély önmagában esztétikai értéket nem képvisel, sőt a cél annak láthatatlansága. Ilyenkor egy rendkívül erős és tartós műanyag szegély jöhet szóba, amit magam is nyugodt szívvel ajánlhatok.


Füvesítés ősszel vagy tavasszal? 

A tavasszal elvégezhető kerti munkák egyike a füvesítés. Kevesen tudják, hogy a tavasszal elvetett fű nem mindig olyan eredményes mint az őszi vetés, mivel ilyenkor a gyomok magvai egyszerre kelnek a fűmaggal. Ezt könnyen elkerülhetjük ha gyepszőnyeget terítünk, így szinte azonnal használható, gyomoktól mentes pázsitot kapunk.

Gyepszőnyeg Pécs

Füvesítés Pécs


Tulipánfa vagy Liliomfa?

Gyakran hallom egy a kert építését megelőző elbeszélgetésen, hogy a tulajdonos szeretne  egy tulipánfát (Liriodendron tulipifera) az udvarában látni. Ilyenkor már tudom, hogy az esetek többségében Liliomfára (Magnolia) gondolnak. A köznyelvben sokszor egy fajnak tekintik őket, pedig valójában két különböző fajról van szó. A tulipánfa inkább lombkoronájával díszít és virágai csak a teljes lombfakadást követően nyílnak. Igazán termetes fa akár a 30-40 méter magasságot is elérheti. Ezzel szemben a liliomfa jóval alacsonyabb koronát nevel és látványos, nagy virágaival díszít, amik általában a lombfakadás előtt nyílnak.


A kert üde színfoltja - Nyári orgona 

Gyors növekedésű zöld levelű lombhullató cserje. A 3 méter magasságot is elérheti. Július elejétől hozza illatos virágait, nagy előnye hogy akkor is színfoltja a kertnek, amikor a többi virágos cserje már elvirágzott.


 Echinacea purpurea - Bíbor kasvirág

Bíbor színű virágait júliustól hozza egészen az első fagyokig. Lágyszárú évelő növény. Gazdag virágzását elősegíti, ha az elnyílt virágokat levágjuk. Napos helyen, laza szerkezetű talajba ültetve érzi jól magát. Ágyásokba csoportosan, vagy balkonládába ajánlom ültetni. Nem csak díszítő értéke van, hanem gyógynövényként is értékes.


​Rendszeres kertfenntartás

Vállaljuk kertjének teljes, részleges vagy esetenkénti fenntartását. Ügyfeleink igény szerint havi négy, kettő vagy egy alkalommal vehetik igénybe szolgáltatásunk.

Kertfenntartás Pécs; Fűnyírás Pécs


Füvesítés magvetéssel lépésről lépésre 


Partnereink: 


Kertépítés, Kertfenntartás, Párer Szabolcs, +36 30/ 475 9687 Kertész, Baranya megye, Pécs, Kozármisleny