Párer Kert
Kertépítés - Kertfenntartás
KERTFENNTARTÁS
Lorem ipsum


Fűnyírás

A pázsit fenntartási munkák közül ezt végezzük a legtöbbször. Gyakran kérdezik tőlem, hogy heti hány alkalommal kell füvet nyírni. Erre a kérdésre nem lehet egyszerű választ adni, mivel mindig a fű növekedési ütemét kell figyelembe venni. Általános szabály, hogy egyszerre csak a fűszálak hosszának 1/3-át távolítsuk el. Ez heti több alkalmat is jelenthet.

A pázsit vágási magasságát több tényező is meghatározza. Például hogy milyen évszakban járunk, mennyi öntözővíz áll rendelkezésünkre vagy, hogy mennyi időnk van a pázsitunkkal foglalkozni. Én 3-5 cm magasság tartást javaslom.
Egy megkésett vagy helytelenül elvégzett fűnyírás olyan minőségi romlást okozhat, amiből a pázsit csak hetek alatt képes kigyógyulni, ezért mindig nagy figyelmet kell fordítani erre a munkafolyamatra.
Fűnyírás Pécsgyepszellőztetés

Ennek során a pázsit közti és a talajszinten lerakódott elhalt fűszálakat távolítjuk el. Ez a folyamat segíti a fű gyökeresedését és sarjképződést így pázsitunk folyamatosan megújul és tömör marad.
Ezen kívül a talaj felszínét átjárhatóvá tesszük a víz és a tápanyagok számára.
Évente legalább két alkalommal el kell végeznünk, egyszer a tavaszi időszakban egyszer pedig koraősszel. 
Gyepszellőztetés Pécssövénynyírás

Sövénynyírás:  Minél többször nyírjuk a sövényeinket, azok egyre sűrűbbé és tömöttebbé válnak. A nyírás idejét első sorban az adott sövényalkotó növény igényei határozzák meg. Fontos hogy mindig éles szerszámmal dolgozzunk, így a keletkezett sebek hamarabb gyógyulnak és a vesszők végei nem száradnak vissza.

Metszés:  A díszkertben használatos fák és cserjék legnagyobb részét bizonyos időközönként, valamilyen metszésben részesítjük. Egyes növények ezt rendszeresen igénylik, de léteznek olyanok is melyeket csak esztétikai okokból vágunk formára.  

A metszés módját mindig az adott faj igényeinek megfelelően kell végezni, különösen igaz ez a gyümölcsfák esetében.
Sövénynyírás Pécsnövényvédelem

Számtalan oka lehet annak, ha kertünkben valamilyen növényvédő szert alkalmaznunk kell. Még a legnagyobb odafigyelés és gondozás mellett is előfordulhat, hogy valamilyen kémiai szert kell használnunk.
Ilyenkor a különböző kártevők, kórokozók és gyomok ellen védekezünk. Ezek meghatározása és a védekezés módja nagy szakértelmet kíván.

Az igazán szép és egyöntetű pázsit csak gondos fenntartással alakítható ki. 

Ehhez elengedhetetlen a fűnyírás melyet a fű növekedési ütemével összhangban végzünk a víz után pótlása, amit évszaktól, talajszerkezettől és egyéb tényezőkből tudunk meghatározni, a tápanyag utánpótlás, amit szintén az évszaknak megfelelően kell kijuttatni és más egyéb folyamatok is szükségesek (talajlazítás, gyeplyuggatás, homokszórás, növényvédelem stb.).
Ha csak egy tényezőt figyelmen kívül hagyunk, a többi már nem elég egy magas minőségű pázsit kialakításához.Kerttakarítás

Sokszor új ház vásárlásakor azzal szembesülünk, hogy a lakáshoz tartozó kert évek óta érintetlenül áll, mert az előző tulajdonos kevés figyelmet fordított kertjére. 

Ilyenkor a vadon kelő növények hamar átveszik az uralmat a dísznövények felett. Ilyen növények például a fekete bodza, borostyán és a fekete szeder. 

Ezek a fajok rövid idő alatt képesek a rendelkezésre álló területet teljesen elfoglalni. Ilyenkor a munkát ezen növények eltávolításával kezdjük és a megmaradt dísznövényeket ismét formára alakítjuk.  Ezt követően a kertet új növények telepítésével saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk.Kertépítés, Kertfenntartás, Párer Szabolcs, +36 30/ 475 9687 Baranya megye, Pécs, Kozármisleny