Párer Kert
Kertépítés - Kertfenntartás
KERTÉPÍTÉS
Lorem ipsum


füvesítés magvetéssel pécs

Ideje optimális esetben az ősz, augusztus végétől kezdődően. Fontos hogy milyen talajba vetjük a magokat, mivel később nem, vagy csak nehezen és magas költségekkel tudunk ezen javítani. Egyes esetekben, a talaj felső részét ki kell cserélni jó szerkezetű földre ahhoz, hogy minőségi pázsitot tudjunk kialakítani. Más esetekben elég, ha a meglévő talajt javítjuk szerves trágya, komposzt, vagy homok bedolgozásával. 

Ezt követően ki kell alakítani a magágyat, amire nagy gondot kell fordítani mivel ha a terület egyenetlen marad az később zavaró és nehezen javítható illetve megnehezíti a fenntartást is. 

A fűmag fajtájának kiválasztása attól függ, hogy a későbbiekben milyen céllal szeretnénk használni az adott területet. Ennek függvényében több fajta keveréket használhatunk, amik más és más összetételűek és a fajták aránya is változó. Sziklakert építésénél elsődleges szempont hogy a köveket úgy helyezzük el, hogy azok természetes hatást keltsenek. 

Ez ugyan úgy igaz a növények kiválasztásánál és elhelyezésénél is. Fontos hogy a sziklakert építésénél laza szerkezetű földet használjunk, ami a vizet jól vezeti, mivel a sziklakerti növények többsége nem tűri a pangó vizet. 

Jó ha az építésnél már előre gondolunk a későbbi ápolhatóságra is, mivel ezek a kertek általában könnyen gyomosodnak és a gazolás igen fáradtságos munka. Célszerű agro szövettel takarni a talajt. Ez nem csak a gyomokat szorítja vissza, de a víz párolgását is lassítja.

Sziklakert PécsAz ültetés időpontja szabad gyökerűeknél a tavasz és az ősz, konténeres növényeket viszont szinte az egész évben biztonsággal ültethetünk. 

Új növények telepítése esetén fontos hogy ismerjük az adott növény környezeti igényeit, mert csak így tudnak igazán mutatós és egészséges növénnyé fejlődni. Ilyenek a fény, víz, tápanyag, talajszerkezet, pH, hőmérséklet optimuma stb. 

Ültetéskor figyelni kell, hogy a gödör kellő nagyságú legyen (legalább a földlabda kétszerese) mert ezzel növeljük a gyors és jó gyökeresedést.  Az ültető gödröt alaposan locsoljuk be, a talajt javítsuk az adott növény igényeinek megfelelően és tápanyaggal is lássuk el. Az ültetés után jól tömörítsük a földet a gyökerek körül és alaposan locsoljunk a munka végeztével.
Növényültetés PécsA gyepszőnyeg az év legnagyobb részében biztonsággal telepíthető viszont, ha lehet, kerüljük a nyár legmelegebb napjait. Nagy előnye hogy szinte azonnal használható füves területet kapunk, a gyökeresedéshez kb. 2 hét szükséges, viszont az ára jóval magasabb mint a magról vetett pázsité. 

A magvetéshez hasonlóan itt is több féle összetételből válogathatunk annak függvényében, hogy mire szeretnénk használni a területet. A talaj előkészítését és a későbbi fenntartást ugyan úgy végezzük, mint magvetéskor.
Gyepszőnyeg Pécs
​Egy kerti tó egyértelműen a kertünk legszebb pontja lehet, de csak akkor, ha az megfelelően van megépítve. A sok év alatt, amit kertfelméréssel töltöttem csak 1-2 alkalommal találkoztam igazán szép és igényesen kialakított kerti tóval. Általában kudarcba fulladt tavakkal találkozni ahol a tó medrének rossz kialakítása, az algásodó víz, a kibúvó tófólia és a rosszul megválasztott növények összességében rendkívül rossz hatást keltenek. Ezek a tavak nem lesznek a kertünk ékei.
Egy jól elkészített tónak természetes hatást kell keltenie, így a fenti hibák közül egy sem engedhető meg.öntözőrendszer pécs

Ahhoz, hogy a növényeink megfelelően tudjanak fejlődni elengedhetetlen a víz jelenléte. 

Ezt a legegyszerűbb és leggazdaságosabb módon automata öntözőrendszer telepítésével biztosíthatjuk. Külön beszélhetünk a pázsit öntözéséről, amit nagy hatótávolságú öntözőfejek végeznek, csepegtető öntözésről amit a sövények, ágyások alá rejtett csepegtető csövek biztosítanak, illetve mikro szórófejes öntözésről amit dézsák vagy balkon ládák öntözéséhez is használhatunk. 

Ennek a rendszernek nagy előnyei, hogy a víz utánpótlás akkor sem marad el, ha hosszabb időre elutazunk. A kijutó vizet szabályozottan adagolhatjuk, így az öntözés akkor is gazdaságos marad, ha minden növényt az igényeinek megfelelően locsolunk. 
Öntözőrendszer Pécságyásszegély pécs

Szegélyekkel általában ágyásokat választunk el a füves területektől. Azon túl, hogy esztétikai értéke van, nem engedi az ágyásban használt talajtakaró anyag (kavics, mulcs) fűbe kerülését sem. 

Anyagát tekintve műanyag, fa, beton vagy valamilyen kő elemeket használhatunk. Érdemes beton vagy kő elemeket használni, mivel a fa és műanyag elemek élettartama rövidebb. 

Ha a szegélyt a földbe süllyesztve a pázsit szintjén helyezzük el a fűnyírást könnyebbé tehetjük, mert így nem kell a szegélyek mentén külön a füvet levágnunk.
Átültetés pécs

Ha egy bokrot vagy fát szeretnénk átültetni annak ideje optimális esetben a vegetációs időszak végén van, amikor a levelek már lehullottak vagy hullani kezdenek. Kivétel, ha örökzöldeket ültetünk át. 

Ezt már az ősz elején tegyük meg. Nagyobb méretű fákat földlabdával kell kiemelnünk. Arra kell törekedni, hogy minél nagyobb legyen a földlabda, ezzel biztosabbá tudjuk tenni a gyökeresedést. 

Fontos, hogy a kiemelt növényt minél előbb elültessük az új helyén. Ennek módja megegyezik a konténeres növényekével.


Kertépítés Pécs, Kertfenntartás Pécs, Párer Szabolcs, +36 30/ 475 9687 Baranya megye, Pécs, Kozármisleny